EFS fönster mot stora världen.

Söndagen som gick var tioårsdagen av attacken mot World Trade Center i New York. Media har varit fyllda av reportage, tillbakablickar och analyser av det som hände och vilken påverkan det haft på världen.

Vi har fortsatt anledning att fundera över hur vi påverkats av September Eleven. Händelsen och de ekonomiska konsekvenserna av den är ett av flera tecken på att USA:s position i världen som Number One har underminerats. Synen på islam och på integration och multireligiös samexistens har påverkats. Rädslan för en negativ utveckling av både världens och den privata ekonomin och världen har spridit sig. Vi frågar oss oftare om hotbilden mot färdmedel vi använder och platser vi besöker.

EFS har ett eget fönster mot den elfte september och framför allt frågan om integration, samexistens och vittnesbördet om Kristus. Genom att vi anställt två personer som evangelister bland somalier, så har vi dragits in i detta på ett konkret sätt. Vi vill vittna om Jesus bland somalier och gläder oss över att några låtit döpa sig till honom i sommar. Bland 40 000 somalier i Sverige vet vi nu om ett 15-tal kristna. Vi vill att evangeliet ska predikas på somali och gläder oss över torgmötet i Rinkeby i augusti där det sker. Men samtidigt hörs mordhot mot kristna somalier. Tyvärr har det på Sveriges Radios hemsida legat en intervju på somaliska med en imam i Sverige som uppmanar muslimer att döda dem som blir kristna.

Det är ett allvarligt brott i Sverige och ytterst problematiskt för SR, särskilt som många somaliska kristna redan har lidit martyrdöden för sin tro. Saken är anmäld. Det är problematiskt också för att vi förstås vill ha ett samhälle där kristna och muslimer kan leva tillsammans med frihet och respekt men där evangeliet kan delas på ett frimodigt och klokt sätt. Lösningen är inte att låta bli att vittna om Kristus. Den ligger i att kunna göra det på Kristi sätt och med hans kärlek. Vi behöver be både för vårt samhälle och för de kristna somalierna. Vi behöver se vad det kristna evangeliet riktar för frågor till ”kristna” nationer som med vapen försöker skapa säkerhet. Men också till terror med religiösa övertoner och till nationer som inte ger kristna rätt att praktisera sin tro. Rädsla finns inte i kärleken, 1 Johannes brev 4.

Påsken år noll (ungefär) överskuggar, belyser och befriar den elfte september.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *