EFS på rätt väg!

Vinden i ryggen!
Den här veckan är det fler än jag som svävar lite här på EFS kansli. Glädjen från vår årskonferens i Örnsköldsvik sitter i. Jag är så tacksam över den anda, den Ande, det Jesusfokus och den missionsinriktning vi får ha. Tack alla ni förberedde, genomförde och deltog!
Jag minns god förkunnelse, utmaningarna från Rolf Kjöde, generalsekreterare i systerrörelsen Normisjion, berättelser om människor som fått sitt liv förvandlat genom mötet med Jesus, skildringarna från det lokala missionsarbetet. Mötet med Anneth Munga från nordöstra Tanzania, adoptivdotter till en EFS-missionär, teologie doktor och ledare för SEKOMU-universitetet med 1400 studenter, inriktat på funktionshindrades möjligheter och rättigheter, något som förändrar attityden och påverkar samhället i Tanzania och ger ära åt Gud.
Rolfs fem utmaningar:
1)     Var ärliga kring missionssituationen: får vi se nya människor komma till tro?
2)     Var djärva för evangeliet – ta vara på ungdomarnas initiativ!
3)     Var cyniska/kallsinniga inför kyrkans sista sju ord ”Vi har aldrig gjort det så förut”.
4)     Var djärva för sanningen om Jesus som den enda vägen till Gud
5)     Var ödmjuka inför kallelsen – sök ödmjukhet, integritet och enkelhet i livsstilen
Vi ska också be för Tanzania utifrån ett växande islamistiskt terrorhot som ju för en månad sedan blev tydligt igen när en kyrkoinvigning motorcykelbombades.
Vi har nyvalda till EFS styrelse, med en god föryngring. Glädjande. Anna Thorén, oerhört nitisk och engagerad, avgår som ordförande och efterträds av Stefan Svensson, rektor för Glimåkra folkhögskola. Det ska bli fint att samarbeta med en så kompetent och klok ur-EFSare!

5 reaktion på “EFS på rätt väg!

 1. Andreas Holmberg

  Ja, det där sista var kanske inte något exempel på just föryngring, men Stefan kan ju vara bra ändå! (Precis som du själv när du var Credo-general). Gud välsigne styrelsen och EFS!

  Svara
 2. Anonymous

  Jag undrar över rubriken ”EFS på rätt väg !” Jag ställer samma frågor som Roger Hammarstén och Eskil Jonsson ställt i Budbäraren Maj 2013. Vilken väg är det som är den rätta väg som EFS valt ?

  Anders Bergstedt

  Svara
 3. Andreas Holmberg

  Anders, jag hoppas ju att missionföreståndaren har rätt. Han får gärna precisera i kommande bloggposter. Hoppingivande med Anneth Munga och Rolf Kjöde i Övik i alla fall! Men istället för att ligga lågt i etiska frågor (som bl.a. Begis verkar kräva att styrelsen ska göra) borde EFS och dess ledning ryta ifrån rejält både mot queerologin och homofobin (jodå, även mot miljöförstöringen och Downs-avlivningarna; det finns inte bara en synd mot naturen!). Jag kan helt enkelt inte smälta att vår ärkebiskop – föredömlig i miljöfrågor men annars en opinionsflöjel – nu håller med lille uppkäftige killen på EFS-lägret i fjol om att även en del killar kan föda barn, medan jag med Paulus hävdade och hävdar att ”mannen är av kvinnan”, punkt slut. Jag kan inte heller smälta att EFS:s systerkyrka nu försöker få Etiopiens regering att skriva in homosexförbud i grundlagen (och vilken pinsam kulturrelativism missionärerna Nordén uppvisade i sin insändare i Kyrkans Tidning till försvar för etiopierna!).

  Det ena rytandet skulle göra det andra mer trovärdigt och visa att EFS varken är homofobt eller queerknasigt. Vi skulle kunna göra positiv skillnad för ungdomar både i Sverige och i Etiopien. Men vi ryter inte åt något håll, vad jag kan höra. Mumlandet i garderoben gör att vi tappar båda sidors förtroende (SvK:s lednings och Mekane Yesus-kyrkans) – vi tycks både homofoba och queerknasiga på samma gång. Kan det vara så illa?

  Svara
 4. Anonymous

  SO välsignat är ,att få höra att evangelium går framåt och elden brinner med oss alla som Herren är bemöt in den Heliga Andens kraft och fröjd och han hjälper oss to be missionarer och själa vinnare idag igen med seger i Jesus blods skull, tack med välsignelse ,keijo

  Svara
 5. Andreas Holmberg

  Jag vet inte om Stefan Holmström fortfarande svävar på små moln. Men jag tycker att både han och Ragnar Persenius borde göra som Stefan Attefall och ryta ifrån mot att politiska partier fortfarande (!) är med och styr kyrkan. Ett litet bloigginlägg inför kyrkovalet kanske?

  Ja, Stefan Löfvén (heter alla Stefan nuförtiden, nyss var det ju Anders?) har ju t.o.m. sagt att (S) tänker fortsätta vara med och styra kyrkan även om alla andra hoppar av, vilket betyder att vi EFS-are och andra ska fira reformationsjubiléet 2017 med ännu en SSU-valkampanj om att Jesus var sosse o.s.v. Nu känner jag att jag vill ha en kommentar av Georg Andersson, EF(S)!

  Reformationsjubileet alltså. Reclaim the church! Reformation 2017!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *