Hellre Robin Hood än sheriffen av Nottingham

Addis Abeba onsdag:

Igår skrev jag under uppropet till finansministern för EFS räkning, som du kanske såg i dagens Dagen (4/11). Jag tvekade inte en sekund. Det vore ett enormt svek om regeringen norpar ytterligare kanske 25 % av det svenska biståndet för flyktingmottagandet. Inte främst ett svek mot givna löften, utan ett svek mot de utsatta, som är lika utlämnade som de människor på flykt som kommer till Sverige. Låt inte de mest utblottade av alla betala vårt flyktingmottagande. Det kan vi som hör till de tre eller fyra procenten rikaste i världen göra.

Jag befinner mig i Etiopien på EFS och Salts medarbetardagar med 273 medarbetare. Historiskt. Den största svenska delegationen till Etiopien genom tiderna sa ambassadör Jan Sadek till oss i sitt tal idag. Jag återkommer till detta fantastiska i en kommande blogg.

I Etiopien hotas kanske 15 miljoner människor i östra delen av svält innan årets slut. I grannlandet Sydsudan, torterat av inbördeskrig och torka behöver fyra miljoner människor bistånd utifrån för att klara sig. Detta hammnar i medieskugga i den stora uppmärksamhet som folkvandringen till Sverige av naturliga skäl får. Men det är inte rättfärdigt att diskutera en nedskärningsplan som ger nio miljoner människor färre tillgång till vatten i ljuset av torkan här i Etiopien.

Därför skrev jag under uppropet tillsamman med ledare för kristna samfund och för biståndorganisationer. Därför tog jag upp dettta i mitt tacktal till ambassadören vid medarbetarkonferensen öppnande nu i eftermiddag. Visst kändes det lite konstigt att göra det i det sammanhanget, men utrikesdepartementet verkar också försöka argumentera mot förslaget att ta från biståndsbudgeten, så därför tog jag chansen. Det måste finnas sätt att med någon form av Robin Hood-skatt på till exempel lyxvaror/dyra kapitalvaror låta den som har det bäst ekonomiskt bidra mest. Att ta från biståndet är mer likt sheriffen av Nottingham.

Följ denna länk till uppropet, och skriv på och skicka till finansdepartementet. Du själv, med arbetskamrater, församlingen, föreningen, bönegruppen, grannar. Alla som vill ha en mer rättvis fördelning kan och bör skriva på, definitivt inte bara kristna bekännare. Detta handlar om allas vår mänskliga värdighet och allas vår känsla för medmänsklighet. Det handlar dessutom om den här regeringens trovärdighet och alla resonabla partiers vilja till samarbete.

Här är en länk till uppropet och hur du skickar in det till finansdepartementet:

http://www.dagen.se/hela-biståndsuppropet-från-kristna-ledarna-1.431979

4 reaktion på “Hellre Robin Hood än sheriffen av Nottingham

 1. Anders Bergstedt

  Om Löfven vetat att denna omöjliga situation för Sverige skulle uppstå undrar jag om han tagit jobbet.
  Reinfeldt och Borg slipper den förnedring som det innebär att SD får rätt på varje punkt. Vi kan inte rädda hela världen. Vi kan inte ens skydda våra gränser nu då vi inte orkar mer. De rumänska tiggarna borde vi slippa men inte ens där kan politikerna sätta ner foten.

  Så till frågan om att ta biståndspengar till massinvandringen av asylsökande. Vi har haft ett mycket generöst utlandsbistånd via Sida och det har vi klarat bra därför att Sveriges ekonomi gått exempellöst bra trots kriser i omvärlden. Ingen trodde att vi skulle drabbas av dagens situation. Sverige klarar inte 50 miljarder till invandringen i år, 60 miljarder 2016 och 70 miljarder 2017. Invandringen kommer inte att ge oss några pengar tillbaka förrän tidigast om 5 år.

  Den bistra sanningen är att om vi skall upprätthålla biståndet på samma nivå som tidigare och dessutom bära invandringen kommer det att bli en depression i Sverige som våra barn och barnbarn inte klarar.
  Dom har ingen erfarenhet av svåra tider. Redan nu är det många sjuka, arbetslösa, bostadslösa och fattigpensionärer som lever under oacceptabla förhållanden. Även om EFS-arnas hjärtan klappar för Etiopien och grannländerna så måste vi i detta krisläge rädda Sverige. Då är det flyktingarna som gäller !

  Svara
 2. lena sandberg

  Tack Anders Bergstedt för ditt bloggsvar på Stefan Holmströms blogg den 6/11.
  Visst är det gott att tänka åsikter som missionsföreståndaren ger uttryck för .
  Men jag håller helt med dig Anders att VERKLIGHETEN i världen , i Sverige har på några månader
  helt bytt ansikte. Säkert var det vissa som såg trycket från krigshärjade, sönderbombade länder där människor led och behövde hjälp. Visst samlade vi in stora summor för att skicka vidare till dem.
  Men nu står dom här i vårt land och klappar på och ber om skydd . Samtidigt som vi har ett EU och FN som inte har orkat ta tag i dessa frågor om rättvis fördelning av flyktingsituationen. Samtidigt har vi i Sverige bostadsbrist där våra egna ungdomar inte kan få en egen bostad, vi har 30.000 hemlösa utan bostad, vi har fattiga EU-medborgare, som saknar bostad . Jag ger inga politiska värderingar om kompetens att ta tag i frågan, utan konstaterar att Stefan Löfven har jobbat med frågan så gott det går sedan han kom till makten.
  Vi måste rätta mun efter matsäcken, och det måste väl även EFS, därför kan det bli så att vi får acceptera ett minskat bistånd under några år. Om börsen är tom så måste vi tänka om trots att det känns svårt.
  Däremot ska vi öppna våra hjärtan till gratis kärlekshandlingar inte bara i ord utan i handling, för att ge våra flyktingar ett bra mottagande. Ge alla hemlösa en framtid , Ibland i Sverige, eller för vissa i ett annat land. Vi kristna som fått ta del av Ljusets kraft måste bekämpa mänskligt och andligt mörker . Hoppas att det blivit klart för EFS medarbetare efter medarbetardagarna 2015.

  Svara
  1. Stefan Holmström Inläggsförfattare

   Våra medarbetare är både medvetna om läget och engarade i mottagandet. Mycket verkstad på många håll. Min enkla poäng är att de som behöver (vårt) bistånd inte ska betala flyktingmottagandet i ett rikt Sverige. Jag är glad åt att regeringen verkar tänka om. Något annat vore skandal. Och jag är beredd att låta det kosta något för mig.

   Svara
 3. Anders Bergstedt

  Nu har verkligheten hunnit ikapp oss. Problemen med tiggare och flyktingar hotar att knäcka vår ekonomi och välfärd. Det finns ingen som kan stoppa detta. Det har inneburit attacker mot flyktingarna och skrämmande serie av anlagda bränder mot flyktingboenden. Nu försöker Regeringen att kanalisera hjälpen till tiggarna via frivilligorganisationerna eftersom Rumänien är så korrupt att pengar från EU inte når fram. Ändå är de kvar på våra gator !

  Aktivisten Micael Grenholm vill släppa in alla som vill i Sverige med sin kristna tro som motivering. Han har fått Uppsalas fredspris och har fått stort utrymme i Budbäraren och senast i Dagen. Där har han fått mothugg men vägrar att inse att han är en udda figur och att omvärlden inte kan rätta sej efter honom. Då skulle allt rasa ihop. Vi har helt annan situation än den som rådde runt Jesus !

  I dagarna har polisens kartläggning visat att det finns stora problem med tiggarna. Det handlar både om att de är utsatta för brott, begår brott och förmår andra att begå brott. Då det gäller flyktingarna finns det många liknande svårigheter. I båda fallen beror de på klanstrukturer, Det som jag ser som allvarligast är situationen på flyktingboenden visat sig innebära problem som för oss är svåra att inse och förstå.

  Vi tror att flyktingarna skall acceptera våra förutsättningar. Istället är de missnöjda och ställer till oreda och bråk. De pressas och hotas av smugglare, IS, islamister, muslimer, kriminella och bland dem finns krigsförbrytare. De kristna som håller på att utrotas i mellanöstern är även här speciellt utsatta. Man undersöker därför i kristna kretsar om det går att ordna flyktingboenden för kristna.

  Självskadebeteende och psykoser blir en följd av hopplösheten speciellt då hoppet att få stanna grusas. Inga länder vill ta emot dem och polisen har en hopplös uppgift. Vårt största bistånd går till Afghanistan och nu försöker Löfvén förmå presidenten att underlätta avvisning/utvisning dit. De flesta flyktingarna kommer nu därifrån. Nu visar media att man med självmordsförsök , självskadebeteende och avvikande på allt sätt kommer att motsätta sej att rätta sej efter de beslut som är absolut nödvändiga om inte Sverige skall klappa ihop !

  Vi kristna kan inte ha en så naiv inställning som Grenholm vill att också vi skall ha. Vi får göra vårt bästa för att klara dom som får tillstånd att stanna i Sverige även om det gör ont att vi inte klarar alla andra !

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *