Man skulle kanske bli katolik!?

Ibland blir jag glad över katolska kyrkan. Det kan kännas lite lockande att ansluta sig ibland, men inget som jag seriöst överväger. I varje fall stiger min glädje när jag läser i och om Evangeli Gaudium, glädjen över evangeliet, påve Fransciskus skrift om evangelisation!

Tre saker gläder. Först språket. Fransciskus skriver i jagform på ett enkelt språk, tillgängligt för alla, ”marinerat med bibelcitat, med start i missionsbefallningen i Matteus 28” för att citera Håkan Arenius i Dagen. Han vill komma bort från krångliga läroformuleringar. Det är både modigt, kommunikativt, uppmuntrande och nödvändigt. Tänk om jag själv, EFS och inte minst min egen kyrka kunde tala så begripligt och tydligt på ett varmt och trosstärkande sätt om att dela de goda nyheterna om Jesus.

Det andra är innehållet: Utgångspunkten är att det inte finns någon evangelisation utan proklamationen: ”Jesus är Herre”. Han behandlar frälsningsvisshet, att alla måste räddas, att vi alla är kallade att evangelisera: Det är en ”glad respons på Guds kärlek” och ska få präglas av glädjen över Jesus, inte tvång. Uppdraget gäller både ljumma kristna och de som inte hört evangeliet. Precis så tänkte EFS pionjärer och så tänker jag. Och vi får ha en tillit till att den helige Ande verkar, säger han. Till syvende och sist får vi så ut Ordet och lita på att Gud låter det gro. Evangeliskt!

Det tredje är konsekvenserna av evangeliet. Dels att jag, om jag deltar i glädjen att få berätta om Jesus, själv behöver leva i omvändelse. Kallelsen riktar sig alltid till mig själv också, ut ur mina begränsningar och min bekvämlighet. Rannsakande! Det andra är den sociala sidan av budskapet. ”Vi kan inte sitta i avbytarbåset när kampen för rättvisa pågår” summerar Håkan Arenius detta. Det finne en skön självklarhet i dubbelheten av att tydligt tala om frälsningen genom Jesus samtidigt som kampen för rätt och gottt är självklar. Jag känner igen det från arbetet med nya sätt att vara kyrka i England och i Cape Town deklarationen om mission. Är det självklart för oss i EFS?

Det är intressant att jämföra missionsdokument. Evangeli Gaudium ligger positivt närmre det evangelikala Cape Town än Kyrkornas världsråds senaste missionsdokument, trots att det senare har goda förtjänster. Som sagt: man skulle kanske bli katolik. Fast det var ju det här med omvägen genom Maria. Men glädje över Jesus och evangeliet, det hade hon!

4 reaktion på “Man skulle kanske bli katolik!?

 1. Anders Bergstedt

  Jag läste just dödsrunan i DN över Torsten Andersson som arbetat för EFS i västra Etiopien och sedan bl.a. åt Sida innan han 2011 blev ambassadråd i Addis Abeba. Han blev bara 57 och är nu begravd nära Anna-Greta Stjärne och Carl-Gustav von Rosen. Han och familjen gick över till den Katolska kyrkan.

  Anders Bergstedt

  Svara
 2. Anders Bergstedt

  I dag slog bomben ner: Ulf Ekman i Livets Ord blir Katolik !!!!!!!!!!!!!
  Livets Ord lägger ner sin teologiska högskola.
  Hur blir det med Johannelund ?

  Anders Bergstedt

  Svara
  1. Magdalena

   Relevant fråga, hur blir det med Johannelund? Reagerade på vad Berit Simonsson enligt Dagen säger att:

   – Johannelunds teologiska utbildning är på väg att avvecklas, konstaterar hon (Berit Simonsson)

   Att Johannelund skulle vara på väg att avvecklas är dock något som skolans rektor Tomas Nygren kraftfullt dementerar i samma artikel. Länk: http://www.dagen.se/nyheter/ny-kristen-teologisk-hogskola-kan-startas/

   Vad är det som händer och hur förhåller sig EFS till allt detta?

   /Magdalena

   Svara
 3. Magdalena

  Lite riskabel rubriksättning med tanke på gårdagens händelse och det faktum att Ulf Ekman konverterar och ska upptas i Katolska kyrkan? Kanske läge för ett nytt blogginlägg?!

  Allt gott!
  Magdalena

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *