Pite havsbad i midvinterskrud

Ett gott nytt nådens 2011. Dags att ta upp bloggandet igen. Jag har behövt vila och vet inte riktigt om batterierna är tillräckligt laddade. När jag är trött så orkar jag inte riktigt med att vara på alerten och kommentera och reflektera högt. Varför ska jag behöva exponera just mina tankar? Det kan väl inte vara så viktigt? Och det är så flyktigt, så postmodernt och elektroniskt flyktigt. Jag skulle hellre velat skriva ett evangelium eller ett brev i Bibeln som står sig lite. Men det är ju redan gjort och nåd är väl det. Så jag håller mig till nog bloggandet för stunden.

2011 års första hälsning är från EFS medarbetardagar i Piteå. Jag är uppluckrad av att ha suttit i bubbelpoolen och djupt glad över att få vara med i det här! 250 medarbetare som står i en mångfald av uppgifter som bubblar av samtal i alla mellanrum. Jag är glad över mångfalden i gudstjänster, sång och förkunnelse. Jag smeks av Jesu milda blick som ser min inre kamp. Jag skakas om av hans skarpa fråga om jag verkligen vill att han ska göra under med mig och genom mig. Jag lyfter (ibland) mina händer och sjunger mitt brustna halleluja. Jag faller på knä vid nattvardsbordet eller i ett dyrbart förbönstillfälle.

Biskop Hans Stiglund återförde oss till Jesus som förnyar oss. Gesashew Aika från Win Souls for God/Hope for the Children i Etiopien utmanade oss att tro stora ting om Gud. Liselotte J Andersson har tröstat oss med Jesu inkännande barmhärtighet och inbjudit till djupare inre liv. David Ivarsson och Josefina Gniste har lett oss in i ny underfundig mässmusik och Mattias Martinson med team in i en avspänd bred tillbedjan och lovsång. Vi borden i ”Casinot”, dvs. möteslokalen, samtalar vi utifrån Filipperbrevet om våra rötter, vår identitet och våra drömmar. Första halvan av veckan har varit jättefin.

Berättelser om att Gud verkar på många platser hör jag. Och frågor om varför vi envetet håller ut som rörelse i vår egen Svenska kyrka. Om vad det i praktiken betyder att göra Jesus känd, som vi säger att vi vill. Igår såg jag en film gjord av kristna somalier för att presentera evangeliet bland somalier i Sverige men även andra länder. På somali, textad till engelska. En av huvudkaraktärerna giftmördades innan han hann se filmen. Tänk att han ändå fick lämna ett sådant vittnesbörd efter sig, säger den somalier som EFS anställt som missionär bland sina landsmän tillsammans med svenske Andreas. Vi har bett för dem om beskydd i alla påtagliga hot och utmaningar som detta arbete innebär.

En reaktion på “Pite havsbad i midvinterskrud

 1. Andreas Holmberg

  ”Så elektroniskt flyktigt”. Säg inte det. Det du skriver här arkiveras betydligt bättre och lättillgängligare än de flesta rena pappersartiklar. Dina fina texter från 2009 t.ex. är ju lätta att hitta och läsa om även nu. (Men får man kommentera? – det har jag undrat ibland).

  Frågor om Svenska kyrkan kommer alltså upp även i Pite – ja, är den längre ”vår egen”? Innebar inte beslutet 22/10 2009 (som Stiglund påstod stred mot Guds ord – vad gör han då nu för att ändra det?) bland mycket annat att de politiska partierna tog över ansvaret inte bara för administrativa frågor utan även för lärofrågor, ja, därmed för hela läran! (Jfr Freivalds famösa ingripande mot en nätsajt 2006 – som höll på att göra regeringen ansvarig för allt som publiceras på nätet!). Och är det då inte ganska följdriktigt att ”Hela världen”:s (f.d. Svenska kyrkans Mission och Lutherhjälpen) högst prioriterade fråga i broschyrer och foldrar sägs vara – landsbygdsutveckling…

  Nej, törs EFS vara kvar i Svenska kyrkan med dess kyrkligt/kristet illegitima beslut och påverkansfaktorer får EFS inte sitta så stilla i båten. Det måste höras offentligt att de politiska partiernas samt K-G Hammars och flera andra biskopars teologi inte är vår. (Det gäller ju inte bara äktenskapet utan Frälsaren och frälsningsfrågan). I längden blir annars vår kyrkolojalitet rent fördärvlig (Jfr 2 Joh. 9-11). Men det är bra att du/ni prioriterar stillheten inför Herren.

  F.ö.: en blogg behöver inte vara så märkvärdigt välformulerad jämt. Den kan dessutom användas som sångsamling, se t.ex. sionstoner.blogspot.com (ursäkta reklamen).

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *