Se be och ge – men det kan stå dig dyrt!

I lördags fick se, be och ge. Vi sände ett proffsigt och inspirerade entimmesprogram om hur EFS får vara med i Guds mission med exempel både från Sverige och världen. Har du inte sett det så gå till www.efsplay.nu.

Inte minst präglades sändningen av det som sker just nu med de många krigs- och nödhärdarna i Europas närhet och den stora folkvandringen hit. Vi mötte kristna i påskmässa i Erbil i Kurdistan och Myriam, en tioårig tjej, som trots att hon fått utstå så mycket kan få utstråla hopp och glädje. Vi såg hur Klara kyrka försöker hjälpa de som kommer till Stockholm Och jag vet att det är på fler håll som vänner i våra sammanhang öppnar sin kyrka eller sina hem för dem som behöver en fristad.

Jag tror att Gud har ärende till oss i detta. Han prövar både vår tro och vår mänsklighet – han är ju i båda de branscherna, som bekant. Jag anar att Gud vill skaka om oss, göra oss levande, hjälpa oss att se vad som är verkligt väsentligt och göra oss mer beroende av honom, och mindre av våra yttre tryggheter.

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen 25 september en stark ledare om hur lätt vi glömmer historien när vi riskerar att försöka avskärma oss mot det som sker. Hon påminner bland annat om hur människor i många av europas länder i modern tid antingen tvingats fly eller tagit emot flyktingar – eller båda delarna. Även svenskar har sökt fristad och framtid i andra länder, inte minst under 1800-talets svältår och fattigdom. Läs gärna den ledaren!

Gud har ärende till oss i det som sker. Hit kommer många kristna från olika kyrkor och ökar inslaget av migrantkyrkor i vårt samhälle. Jag anar att Gud vill ge evangeliet till vårt folk genom att komma med friskt blod till vår kristna kyrka i Sverige. En del av de som kommer kommer att vara de missionärer och entreprenörer som vi behöver för att på nytt räcka evangeliet till Sverige. Det finns tecken på detta. Jag tänker till exempel på Lilla Klara på Mariatorgett i Stockholm. Besök dem en fredagkväll så får ni se!

Se vad Gud gör! Be om att vi ska få vara med både att ta emot välsignelsen i det som sker och i att välsigna dem som behöver vår hjälp. Ge av tid, gåvor och pengar bland annat till det vi i EFS får stå med i. Varför inte titta på Sebege-sändningen om du inte redan gjort det, varför inte tillsammans med några vänner. Men var beredd – det kan stå dig dyrt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *